Mid-century Zero Home in London imbued with "Kubrick really feel"

Timber ceilings and a fire clad in mahogany tiles characteristic on this London home, which its house owners have renovated to honour the dwelling’s mid-century roots and nod to the color palette of Stanley Kubrick movies.

Positioned in north London’s Stanmore, Zero Home belongs to recording artists Ben Garrett and Rae Morris, whose former residence in Primrose Hill is the Dezeen Award-winning Canyon Home¬†designed by Studio Hagen Corridor.

Zero Home in Stanmore was constructed between 1959 and 1961

Not like their earlier dwelling, Garrett and Morris up to date Zero Home themselves however adopted the identical mid-century palette when creating its interiors.

“The home was constructed between 1959 and 1961 by a Hungarian architect,” stated Garrett, who defined that the unique design was knowledgeable by Californian Case Research Homes akin to Charles and Ray Eames’s 1949 residence and design studio.

Brick and timber details within mid-century renovation
The 2-storey dwelling was renovated by its house owners

“It is an excellent instance of various imaginative mid-century home homes dotted round metro-land,” he informed Dezeen. “Our major purpose was to freshen it up comparatively in step with the time however to not really feel like we have been dwelling in a complete time capsule.”

The pair maintained the matchbox timber ceilings that run all through the two-storey residence, which have been stained with a darkish reddish tone alongside stained wood doorways.

Floor-to-ceiling tiled fireplace in Zero House
Slim mahogany tiles clad the floor-to-ceiling hearth

Slim mahogany tiles clad the floor-to-ceiling hearth in the lounge, which options the identical micro-cement flooring discovered at Canyon Home and opens out onto a lush backyard.

Garrett and Morris additionally maintained the house’s many uncovered brick partitions and inserted geometric timber shelving that shows eclectic ornaments together with amorphous vases and a vibrant set of nesting dolls.

Timber-clad kitchen
The kitchen was panelled in light-hued timber

Reeded Seventies-style glass was used to type varied home windows together with a rectilinear opening within the kitchen that illuminates minimal timber cabinetry topped with grainy surfaces.

The pair transferred the tubular Marcel Breuer chairs and Tulip eating desk by Eero Saarinen from their former residence, in addition to the identical “heinous digital paintings” that adorned their earlier dwelling house.

Dark brown bedroom interiors in Zero House
Darker tones create a “horror movie” really feel upstairs

Upstairs, a moody mahogany carpet darkens the principle bed room, which options the identical timber wall and ceiling panels because the communal areas.

“There’s numerous darkish reds and browns in the home,” stated Garrett.

“We leaned into the horror movie slash Kubrick really feel of the upstairs and made a number of extra austere selections this time,” he added, referencing the late filmmaker, whose credit embrace the 1980 supernatural horror film The Shining.

Espresso-hued cork was chosen to clad the outside of the tub and the encircling partitions whereas one other walk-in bathe interrupts the darkish wood theme with brilliant orange tiles and deep white basins.

Zero Home additionally holds a timber-panelled recording studio, which is situated in a separate low-slung quantity on the finish of the backyard and may be reached through a number of stepping stones.

Bright orange walk-in shower
Vibrant orange tiles have been chosen for a walk-in bathe

Garrett and Morris left the construction of the property largely untouched. As a substitute, the duo selected to concentrate on dressing its mid-century inside.

“We did not must be intelligent with this home because the house is plentiful and the circulation and design have been extremely effectively thought out within the early 60s,” he stated. “So it was extra of a beauty factor.”

Recording studio in Zero House
There’s a standalone recording studio in a shed in the back of the backyard

Different latest mid-century renovation initiatives noticed Design Concept replace a coastal residence in Perth from the Nineteen Sixties whereas Woods + Dangaran added a koi pond amongst different parts to a Los Angeles dwelling constructed by architect Craig Ellwood throughout the identical decade.

The images is by Mariell Lind Hansen.