CmDesign Atelier completes "stable and porous" villa in Lagos

Perforated screens of gold-toned steel filter mild and air into Lantern Home, a villa on Banana Island in Lagos designed by Tosin Oshinowo-led studio CmDesign Atelier.

CmDesign Atelier was commissioned to design a five-bedroom residence with ample room for entertaining friends on the non-public island, which is thought for its luxurious residential developments.

Lantern Home is a villa in Lagos by Tosin Oshinowo-led studio CmDesign Atelier

Overlooking a backyard, pool and terrace wrapping the northeastern fringe of the location, Lantern Home has a mix of openings and metal screens that guarantee privateness and light-weight all through the constructing.

“The outside of the constructing contains stable structural partitions and glass, with patterned metal screening to create the impression of a stable and porous construction abruptly,” mentioned the studio.

Exterior of the white and grey Lantern Housr with a swimming pool by CmDesign Atelier
The villa offers area to entertain friends

“In the course of the day, the interiors are full of pure mild, whereas the solar displays and highlights the patterned display screen. At night time, the inside glows outwards by the patterned screens, making a lantern impact,” CmDesign Atelier continued.

On the bottom ground, a residing, eating and kitchen space opens onto the out of doors gathering areas by sliding glass doorways, with a terrace sheltered by the overhang of the primary and second flooring.

Exterior of a white home with a perforated gold screen and grass lawn
Metal screens beautify the house’s exterior

Within the extra non-public western half of Lantern Home, a separate employees entrance and research area sit alongside a parking space and companies block.

A helical staircase in metal, glass and marble results in a secondary front room on the primary ground, which is wrapped by three visitor bedrooms and two employees bedrooms.

On the second ground is the principle¬†bed room and a big walk-in wardrobe, connecting to a personal, decked rooftop patio sheltered between excessive partitions and one of many residence’s perforated steel screens.

“The home has layers of elevated privateness as you progress vertically upwards by the property, much like the cultural necessities of a standard Yoruba family setting and important to multigenerational residing,” mentioned the studio.

“In step with this want for privateness and separate residing areas in some areas of the home, the master suite suite additionally incorporates a 58-square-metre walk-in wardrobe with two skylights that throw pure mild into the area,” it continued.

Outdoor terrace with sofas, lounge chairs and a perforated metal screen
The principle bed room results in a rooftop patio

The interiors of Lantern Home have been accomplished by the consumer, who has a neighborhood inside design studio in Lagos.

Contrasting the pale exterior and inner partitions of the constructing, darkish wooden fittings and daring furnishings and paintings outline the residing areas.

Interior living space with a wood coffee table, orange lounge chairs, large rugs and a white spiral staircase at Lantern House
Lantern Home is completed with darkish wooden accents and daring furnishing

Different tasks just lately accomplished by Tosin Oshinowo’s studio embody¬†a minimal seaside home on Lagos peninsula.

Oshinowo was additionally just lately appointed to curate the second version of the Sharjah Structure Triennial, which can happen later this yr.

The images is by Tolu Sanusi.